Forum Index > Chat > Biker's Club on TorrentsMD

#0 by vano8996 (♠Король♠) (0 mesaje) at 2012-06-14 07:33:08 (648 săptămâni în urmă) - [Link]Top


Motocicleta
Vehicul cu două roți în linie sau cu trei roți în triunghi isoscel, montate pe un cadru, cu motor cu ardere internă, construit pentru una sau două persoane
ÎnchideЗакрыть
Servicii moto Moldova
http://moto.md/page.php?menu=1
ÎnchideЗакрыть
Întreținerea motocicletei (cîteva sfaturi)
Intrezinerea motocicletei

Introducere:
Majoritatea motocicletelor fabricate inainte de 1980 sunt destul de fiabile daca sunt intretzinute corect. Pana la un anumit punct inalta fiabilitate a motocicletelor moderne nu prea a fost in avatajul multor bikeri. Acestia au fost ademenitzi in a crede ca motocicletele se aseamana din acest punct de vedere cu masinile moderne si nu necesita intretzinere mai deloc. Total eronat (chiar si la anumite masini). Motocicletele moderne necesita mai putzina munca de intretzinere decat in anii '60 '70 dar tot au nevoie de mult mai multa decat o masina. Aceasta fiabilitate a facut sa existe destui motociclisti care nici macar nu au ideie despre cum anume sa-si intrezina motocicleta pentru a asigura acesteia o viatza indelungata.
Avertisment; In trecut cand se conducea Triumph,Japane in 2 timpi, sau Harley Sportster'e, cam toti motociclisti stiau cum sa-si intretzina motocicleta: Erau nevoiti din cauza ca motocicletele se cam stricau la tot pasul. Acele motociclete erau destul de simple si usor de depanat,lucru destul de bun, pentru ca trebuiau reparate des. Instalatzia electrica era de kko, sistemul de aprindere de asemeni iar penele de cauciuc se succedau cu o regularirtate alarmanta. Mare parte din ele vibrau in asa hal incat trebuia zilnic sa le fie stranse toate suruburile altefel lasau in urma o dara de piese si se risca pirderea chiar a unor componente vitale (ilar    )*1. In prezent lucrurile stau mult mai bine.

V-ati dat seama probabil ca sunt de parere ca fiecare motociclist ar trebui sa stie macar intretzinerea de baza pentru motocicleta sa. Iata in continuare un tutorial despre

Intretinerea Motocicletei

1.)Lantul pentru transmisie
Lantul este componenta care necesita cea mai mare munca de intretinre la o motocicleta. Foloseste cel mai bun lantz pe care tzi-l poti permite. Daca nu itzi poti permite o componenta de calitate... pastreaza-tzi banii pana cand itzi potzi permite. nu e cazul sa te zgarcesti aici.

1.1.)Tipuri de lantz

Foloseste numai cel mai bun lantz O-ring si pastreaza-l curat si bine uns. Un lantz bine intretzinut rezista si 15k-20k mile (aprox. 23.000-30.000 km)*1 sau mai mult, depinde de stilul de condus al fiecaruia.

1.2.)I will only use a rivet type master link. I've never had a clip type master link come off but as long as rivet on type links are available that's the only type that I'll use. I use o-ring chains and wouldn't use anything else.(chestia asta nu stiu sa o traduc asa ca o pun direct asa ca pe site)*1

1.3.)Pinion

Lantzul uzat acelereaza uzura pinioanelor si vice-versa. INTOTDEAUNA inlocuieste AMBELE pinioane cand inlocuiesti lantzul si foloseste numai pinioane de otzel. Pinioanele din aluminiu pentru spate (exista oare?) sunt numai pentru curse si nu au nici un scop util pentru strada. Acestea costa de doua ori mai mult si se uzeza foarte repede. Daca nu esti de acord cu chestia asta... e pielea ta in joc... nu a mea.
Inca o data, INTOTDEAUNA inlocuieste AMBELE pinioane cand inlocuiesti si lantzul. Lantzul uzat accelereaza rata de uzura a pinioanelor si vice-versa. Cand inlocuiesti lantzul cumpara cel mai bun lantz si cele mai bune pinioane pe care tzi le potzi permite.

1.4.)Ungerea

Tzine totul uns! Unii sunt de parere ca din moment ce lubrifiantul pentru boltzul lantzului este sigilat de O-ring nu mai trebiue sa-l unga. NU este asa. Daca O-ring'ul se usuca nu vor mai sigila vaselina pe care o contzine si lantzul va ajunge fier vechi. Pentru marea majoritate a motociclistilor lubrifiantul potrivit pentru lantz tzine si de credintza tot atat cat tzine de tehenologie.
Cu fiecare motocicleta pe care am avuto dealungul a 20 de ani producatorul a recomandat fie ulei de macnisme 90W fie ulei de motor 30w fara detergent, pentru a unge lantul si kerosen pentru a-l curatza. Aceste lantzuri OEM au fost in marea majoritate O-ring-uri dar nu intotdeauna. Singura problema cu aceste uleiuri este aceea ca se aplica greu si murdaresc roata spate dar in rest sunt foarte multzumit.
Incearca sa folosesti ceea ce recomanda constructorul.

1.5)Curatzarea

Tzine lantzul curat altfel murdaria va strica lantzul foarte repede.

1.6)Intinderea

Tzine lantzul corect intins (cand tragi de el sa aiba un joc de max 4 mm). Verifica acest lucru cat mai des. Un lantz incorect intins imbatraneste mult mai repede si are o sansa mai mare sa cedeze.

1.7)imbatranirea lantzului

Aproape toate motocicletele noi vin echipate cu lantzuri O-ring. Nu exista nici un motiv pentru a folosi altceva la o motocicleta de starda. Singurul loc in care se mai folosesc lantzurile vechi, fara O-ring-uri este la motocicletele de curse. Lantzurile conventzionale au (cu putzin) mai putzina frecare, de aceea concurentzii le folosesc. Un alt lucru stupid pe care l-am mai intalnit -mai ales la incepatori- este montarea de lantzuri mai mici pe motocicleta. Acest lucru se intampla deoarece lanturi mai mici se folosesc la motocicletele de curse. Pilotii il folosesc deoarece un lantz mai mic are o inertie mai mica si astfel se obtzine o acceleratzie mai buna. Lucrul acesta este pozitv pentru o motocicleta de curse dar stupid pentru o motocicleta de strada. D fapt este destul de stupid si pentru o motocicleta de curse, mai ales daca nu esti un pilot bun, un adevarat profesionist. Profesionisti sunt aceia care se pot folosi de minusculul avantaj al plusului de acceleratie oferit de folosire unui lantz mai mic.
Iata mai jos cum anume se uzeaza un lantz. Sa incepem cu un set nou, lantz+pinioane ale carui dimensiuni sunt perfecte. Imagineaza-ti ca lantul este montat pe ambele pinioane. Pinionul de la motor ( foaia ) trage de lantz in partea de sus si il elibereaza prin partea de jos catre pinionul spate in timp ce roata se roteste. Fortza motoare a motorului se transmite prin placutzele laterale ale lantzului si mai apoi prin boltzurile acestuia catre dintzii pinionului spate. Din moment ce distantza dintre centrele boltzurilor este aceeasi cu distantza dintre cenrele adanciturilor pinionului, fortza motoare de la motor se imparte in mod egal intre boltzuri. La CBR600 sunt 44 dintzi pe pinionul spate si aproximativ jumatate dintre ei vor fi incarcatzi cu sarcina. Prin urmare fiecare boltz si adancitura vor fi incarcate cu 1/22 din fortza motoare (aprox 4.5%).
Pe masura ce pinionul spate se roteste urmatorul boltz va intra in adancitura sa de pe pinion in partea de jos si va contribui la miscare. Rola boltzului va atige fundul adanciturii in acelasi timp in care va atinge peretzii acesteia. Rola boltzului nu se va roti in jurul axei sale deoarece axa sa coincide cu axa adanciturii. Pe masura ce motorul trage de lantz, alte role sunt adaugate in partea de jos a pinionului si sunt apoi trase prin partea de sus. Din moment ce distantza dintre role este aceeasi cu distantza dintre axele adanciturilor, rolele nu se vor ionvarti pe axele lor. Asta inseamna de asemeni ca forta motoare a motorului este distribuita uniform printre rolele care sunt pe pinion in orice moment.
Aceasta lume perfecta va rezista cam... o rotire a rotzi. Pe masura ce lantzul se indoaie pe profilul pinionului apoi se indreapta si din nou se curbeaza, boltzurile lantzului se rotesc putzin in interiorul bucsei lor cand asupra lantului se aplica tensiune (motorul trage de lantz). Acest proces uzeaza metalul de pe boltz si de pe bucsa. Cat de mult metal se uzeaza depinde de cantitatea de lubrifiant de pe boltz, de marimea tensiunii din lantz si de cat de bine se potrivesc rolele lantzului in adanciturile pinionului. Cu cat acestea din urma se potrivesc mai putzin cu atat mai multa fortza se conentreaza asupra ansamblului rola-adancitura care este situat in partea superioara a pinionului si urmeaza a fi eliberat pe masura ce roata se invarte.
Cand un lantz se uzeaza 99% din uzura are loc la imbinarea boltzului cu placile laterale ale lantzului si la contactul boltzului cu bucsa rolei. Pe masura ce diametrul boltzului se reduce, diametrul interior al bucse creste, aparand astfel un joc intre acestea.
Daca nu vrei sa ai de aface cu tot pomelnicu intretzinerii lantzului ia-tzi o motocicleta cu transmisie pe cardan sau pe curea. Un mic avertisment in legatura cu transmisia pe curea! Desi sunt foarte bune si rezista destul de mult sunt usor vulnerabile la pietrele care pot sari de pe drum si intra intre dintzii fuliei spate. Lucrul asta nu se intampla la lantzuri deoarece dintzii pinionului sunt mult mai inaltzi decat sunt latzi si e foarte geu ca o piatra sa se intzepeneasca acolo. Daca se intampla ca o piatra sa intre intre dintzii fuliei o curea se va strica foarte repede (cateva ore). Daca conduci o motocicleta cu transmisie pe curea pe pietris, verifica imediat ce ai parasit acel drum si te-ai intors pe asfalt daca nu cumva s-a intzepenit vreo pietricica in locul mai sus amintit. Mai ales daca ai una din putzinele japoneze cu transmisie pe curea vei avea ceva de cautat pana vei gasi o curea pentru a o inlocui pe a ta. La Harley nu sunt probleme pentru ca piese se gasesc si nu se rup decat daca cumva intra vreo piatra si ramane intzepenita acolo.

2.)Cauciucul
Cumpara anvelope de calitate si mentzinele umfalte corespunzator. Acum catziva ani Dunlop (cred) a mers la cateva raliuri si a verificat presiunea in cauciuc la cateva motociclete. Au descoperit ca 60% dintre acestea aveu in cauciucuri o presiune mai mica decat cea corespunzatoare. Este vorba aici despre persoane hard-core touring people; (exprimarea originala) si nici chiar ei nu isi umflau cauciucurile corect. Anvelopele cu presiune necorespunzatoare se incalzesc, se uzeaza mai repede si sunt mai susceptibile la explozii. De asemeni vor strica manevrabilitatea motocicletei. Cumpara-tzi un manometru de calitate si folosestel in fiecare dimineatza. Presiunea in cauciuc se masoara numai cand acesta este rece.
Cand cumperi un cauciuc ai grija sa nu fie supraincarcat. Acest lucru nu da probleme motocicletelor de mici dimensiuni dar am vazut o gramada de touring-uri mari care aveau cauciucuri total neadecvate.
Intotdeauna cumpara cauciuc de dimensiune corespunzatoare. O multzime de oameni, mai ales tipi de pe motoare sport mai vechi doresc sa cumpere cauciucuri mai mari pentru roata din spate pentru a arata ca motocicletele de curse. Este o practica foarte periculoasa. CBR-ul meu din '90 are 130/80 dimensiunea cauciuculi spate si asta este ceea ce ii voi monta. Roata are 3.5' latzime si poate sa suporte un cauciuc mai mare de 130.. poate chiar unul de 140/70 dar asta e limita. Daca pui un cauciuc prea mare acesta va avea o forma gresita. Peretele lateral va fi supus unei uzuri puternice iar supraftza de contact poate fi foarte ushor mai mica decat cu un cauciuc de dimensiune potrivita.
Nu amesteca 'radial and bias ply tires'( nu am stiut sa traduc corect)*1. Foloseste acelasi tip pe ambele rotzi. Multzi sustin ca ar trebui sa folosesti acelasi tip (radial sau bias) cum a fost echipata motocicleta noua. Nu sunt sigur ca acest lucru conteaza forte mult dar nu sunt un expert. Eu cred ca atat timp cat sunt de dimensiune corespunzatoare totul este in regula, restul ramane la latitudinea ta. De asemeni ar fi o idee buna sa potrivesti cauciucul de fatza si cel de spate ca model si producator. Majoritatea cauciucurilor au fost proiectate plecand de la ideea ca celalalt este acelasi model. Acest lucru nu este imperativ dar de obicei motocicleta se menvreaza mai usor daca asortam cauciucurile asa cum s-a gandit producatorul acestora.

3.)Fluide

Trebuie schimbate toate fluidele la cel mult doi ani (exceptand uleiul de motor).Eu o fac in fiecare an. Asta insemna: lichid de frana, uleiul furcii, si daca ai ambreiaj hidraulic... lichidul acestuia. Foloseste lichidul de frana corespunzator. Este scris pe eticheta cilindrului principal. Nu recomand sa se amestece produse de la diferitzi producatori. Mie imi place CASTROL GTX/LMA. E ieftin si se gaseste cam peste tot. Nu folosi lichid de frana vechi. Cumpara o sticla noua de fiecare data cand se umbla la frane. Daca nu faci lucrul asta se pot intampla lucruri destul de grave, asa ca fa-o!

4.)Frane

Ai grija sa nu tzi se uzeze placutzele de frana prea tare. Daca acest lucru se intampla vei zgaria discul si acesta costa foarte mult. Foloseste tipul adecvat de placutze de frana pentru motocicleta ta. Daca motocicleta avea placutze sintetice si tu folosesti metalice apare riscul sa se strice discul. Nu folosi frane pentru curse pe o motocicleta de strada, acestea nu se vor incalzi niciodata suficient pentru a lucra corespunzator.

5.)Electricitatea

In mare masura tzine de baterie.Verifica nivelul electrolitului si tzinel plin. Foloseste numai apa distilata si nu demineralizata. Aceasta din urma are reziduri care nu vor face bateriei nimic bun.Anumite motociclete au sisteme de incarcare care supraincarca bateria. De exemplu marile Kawasaki(zx-10,zx-11,concours,etc.).Aceste motociclete scot un voltaj prea mare si in curand vor fierbe bateria pana cand se va usca electrolitul. Nu potzi sa faci nimic in legatura cu acest lucru decat sa vreifici electrolitul foarte des (chiar zilnic). Ai putea incerca un nou releu de incarcare dar rezultatul nu este garantat.

6.)Motorul

Schimba uleiul de motor la fiecare 3000-5000 mile( 4500-7500 km)*1 si foloseste ulei de calitate. Eu folosesc Mobil 1 .Exista persoane care sustzin ca uleiul sintetic cauzeaza ambreajul sa alunece. Dupa experientza mea, daca ambreiajul aluneca cu ulei sintetic atunci e ceva in neregula cu ambreiajul. Este ori prost reglat, arcurile sunt uzate, placutzele sunt uzate sau vre-o combinatzie a acestora. Exista undeva pe internet un FAQ despre ulei (FAQ = Intrebari Frecvente) si cred ca este pe recmoto... sau asa ceva...
La motocicletele racite cu apa schimba apa odata la doi ani,(eu o schimb in fiecare an) si foloseste antigel pentru motoare din aluminiu.Aditivi anticoroziune si antigelul se degradeaza dealungul timpului si trebuie inlocuit. Foloseste un amestec de 50% apa - 50% antigel. Nu folosi antigel pur! Acesta are un punct de fierbere mai mic si un punct de inghetz mai ridicat decat acest amestec. Eu folosesc numai apa distilata. S-ar pute sa vi se para o masura excesiva dar... nu doresc minerale care sa se depuna pe peretzii radiatorului sau ai motorului.
Schimba filtrul de benzina in fiecare an. Daca motocicleta nu este dotata cu asa ceva cumpara unul aftermarchet si doteaza-te cu asa ceva.

7.)Rulmentzi si Bucse

Verifica si unge cu regularitate rulmentzii directziei. Daca acestia sunt uzatzi pot aparea voblaje repetate sau/si uzarea rapida a cauciucului fatza. Pentru a verifica acest lucru ridica pe partea frontala a motocicletei astfel incat ghidonul sa se poata roti liber. Stai in fatza motocicletei cu fatza spre ea. Apuca furca din partea de jos si apoui trage si impinge de aceasta pentru a verifica jocul. Daca exista joc in cel mai bun caz trebuie stransa the steering neck nut(nu stiu sa traduc dar cred ca e vorba de o pisa taiata in diagonala... numita nuca !?!?)*1 si in cel mai rau caz trebuie sa schimbi rulmentzii. Apoi roteste furca stanga-dreapta. daca apar neregularitatzi atunci ai nevoie de rulmentzi noi. Indreapta catre dreapta roata din fatza si elibereaz-o. Aceasta din urma ar trebui se revina la pozitzia initziala. Fa acelasi lucru si pentru stanga. Daca nu revine la normal inseamna ca au fost stranse cateva imbinari mult prea tare Chiar daca totul este perfect ar trebui totusi sa curetzi sa sa reungi acesti rulmentzi.
Verifica cu regularitate rulmentzii rotzii . Pentru a face acest lucru ridicatzi roata de la pamant si incercatzi sa o zgaltzaitzi in lateral. Daca simtzitzi joc atunci rulmentzii trebuiesc inlocuitzi. Se mai poate verifica shi jocul basculei spate.

8.)Suspensia

Apasatzi pe sa puternic apoi datzi drumul. Daca saua se ridica lin fara poticniri si nu apare nici o oscilatzie atunci totul este in regula. Altfel schimbatzi suspensia.
ÎnchideЗакрыть
INFORMAȚII PRIVIND DEVAMAREA!!!
20% din costul motocicletei costa devamarea,pina la 10ani
ÎnchideЗакрыть

*****************************
Motorcycle Owners
vanno:Aprilia leonardo 250cc sp 2001
likusca - Yamaha T-MAX 500 2008 Black Edition
Lis_ - Honda CBR 1000rr 2003 , Suzuki GSX-R k7 Kit Stage 2
ReDBuII - Honda CBR600F4i
nightwolf - MT Dnepr 11 1991 650cc
BaltikaDiveatka - Kawasaki gpz 550 1995
Vitalii89 - Honda NTV 650
Malossi - CZ 516
serygan1988 - Suzuki GSX-R 750 k7
Ingrosso - KTM 250
Ax3ll -Jawa350, Ij planeta sport 350
Decay - Gilera GP800, Suzuki Burgman 2003
OPrime - G MAX 250
Rusted -Aprilia RS 250 Full power
W_S -Aprilia RS250
Spidere (Lisnic Vitali) -Honda CBR 1000RR 2011 costum upgrade
MedMax - Suzuki GSX-R 1000 k1 costum upgrade
Markeoloff - Honda CBR 250RR
Rus - Honda Bandit 400
KVM -Ducati 748S
anciu - Aprilia RS 125
ÎnchideЗакрыть
Doritorii de a trece în "Motorcycle Owners", rog să-mi scrie un PM cu detalii.


• • • • Our Friends • • • •

Drivers Club on Torrents.MD

Low Cars | Stance | Official TMD Fan Club


To do:
new icons

Editat de către vano8996 la 2014-02-23 21:25:50




Mesaj util ?   Da   102 puncte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 ... 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491
<< Precedenta      Următoarea >>

#6201 by Krakadil (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:33:21 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
faptul ca persoane scapa trebuie sa ne bucuram,fie ca in copac sau fie ca in perete,unul merge cu viteza colosala se loveste si este aruncat,altul merge cu 80km/h si moare, asta nu importa experienta sau alte ce nu ar fi,


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6202 by nightwolf Drivers Club (Ultimate Driving Machine ) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:34:31 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6201 Krakadil, "... sau alte ce nu ar fi, ..." - foarte corect, principalu omu și sănătatea


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6203 by Krakadil (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:37:04 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
acest accident s-a intimplat in 2007 undeva, unul din ce mai buni prieteni care am trait o viata si l-am pierdut
http://img694.imageshack.us/img694/2907/spa2745.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/958/spa2747.jpg
http://img407.imageshack.us/img407/6332/spa2766.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/4237/spa2762.jpg
asta masina dupa accident cum era,motorul a zburat la 40-50m, viteza aveau in jur la 160km/h care la un moment au pierdut controlul si au zburat drept in copac, in masina au fost 5 persoane,prietenul meu a fost partea stinga, si a murit la primul impact,restul cele 4 traiesc,numai soferul e inca in reabilitare,dar restul 3 au scapat nevatamati,si nu au urmari sau ceva,unica ca stiu unul isi frinse putin mina si gata,dar cind te uiti la masina ai impersia ca nu a scapat nimeni viu


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6204 by likusca Drivers Club (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:37:10 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6199 Krakadil, eu is vinovatu ca am pus linku cu video :rofl:


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6205 by Krakadil (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:42:32 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
asta ceva mai interesant,eram cu un prieten la pticika,fusesem sau caut niste piese pentru racire cu apa la calcualtor
trebuia sa ne urcam in rutiera dar era prea plina,si cam nustiu ce am simtit ca nu trebuia,rutiera o coteste merge citiva zeci de metri si se loveste frontal in pom
http://img21.imageshack.us/img21/1254/spa2735.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/7848/spa2733.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/6258/spa2734.jpg
sa ne fi urcat aveam sa stam drept unde a fost lovitura


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6206 by likusca Drivers Club (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:44:07 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6205 Krakadil, haha asta se numeste ca tio mers :D


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6207 by Krakadil (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:45:03 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
drag cu 50cubi
http://www.youtube.com/watch?v=aAT33nlyU1Y
dupa cum am citit prin comentariu accelereaza destul de rapid la 100km/h


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6208 by likusca Drivers Club (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 20:46:25 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6203 Krakadil, la politia criminala straseni la parcare am vazut un pasat palit in partea stinga tot, jumate de masina botita rau, nu faci nimic cu ea


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6209 by _YOR (User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:03:09 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6197 nightwolf, hai deam nu te oua , ca deam te gruzesti !


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6210 by Gunner (User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:07:34 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6176 Monah1988, "... DOHC ..." - ce înseamnă DOHC?


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6211 by nightwolf Drivers Club (Ultimate Driving Machine ) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:17:52 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6209 _YOR, "... hai deam nu te oua , ca deam te gruzesti ! ..." - :)




#6210 Gunner, "... - ce înseamnă DOHC? ..." - două arbore cu came, ( raspredvaluri)


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6212 by Gunner (User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:24:46 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6211 nightwolf, ce ajută? mie unul me-a propus un motor de moto serie mai noua pentru motocicleta mea,


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6213 by xxx (Pecora) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:28:09 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
salut, cine stie ce model e motocicleta asta?





Mesaj util ?   Da   2 puncte
#6214 by likusca Drivers Club (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:43:33 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6213 xxx, poaate fi Ducati dupa forma ei sau kawasaki fiindca ei au modele asemenea jawei !


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6215 by ReDBuII Drivers Club (Warning Biker) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:44:03 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6159 Monah1988, "... doamne mă dor ochii când citesc mesajul tău ..." - dina pacate la planshet nu ma pot lamuri sa o skot iaka trebu la off likushka sa se uite :D

#6163 Monah1988, "... ai achita casco pentru un misnk ? tatăl meu are asigurare obligatorie nu l-a ajutat cu nimic doar să scape de amendă ..." - acolo nu vb de casco , dar de simpla , ca oricum nu e scumpa , casco nu , nici intrun caz :D

#6165 Monah1988, "... ai nevoie deja de cagulă,protecție spate, protectoare picioare și mâni ..." - intra in complectul care il ashtept , scurta cu tot cu protectie , spate umeri , coate , si armura pentru vara ( cum i ispunem noi 4erepashka ) ,

#6170 likusca, "... Patani cind facem un offline?! nii dor de iumaru lu tolea :D ..." - shi nie nii dor de asa o companie , poate cumva pe sfirshitul saptaminii planuim a ?? , pe simbata de exemplu ?

hmm , da eu vam preintimpinat sa terminati , ca de la bun inceput vorbiti , fiecare pe tema sa , unu spune ca echipamentul ajuta , a doilea spune daaaa echipamentul ajuta , shi tot asa mai departe ,

p.s va mai dau shi o veste buna , pinakind a terminat tot ce miam pus imi plan , miercuri imi vine ultima partida de piese , si incepem schimbarea :D

p.s.s apu shi kiar numi nu are podkat pentru moto ?


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6216 by Krakadil (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:52:21 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6215 ReDBuII, cei asta podkaat? poate eu am dar nustiu denumirea e alt fel :)

#6212 Gunner, poti tura motorul mai tare,si totodata ajuta putin si ofera mai mare putere

ce moto ai tu ? de vrei sa schimbi motorul?


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6217 by serygan1988 (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 21:55:51 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
ar fi bine de pus intrun spoler in tema Травмы Экип Повороты Торможение.. si multe altele doar ca e in rusa

Травмы.

Ни одному мотоциклисту не удалось на протяжении своей жизни ездить не падая.

К падениям лучше быть готовым и морально и соответствующей экипировкой.

На скоростях до 40км/ч падения обычно заканчиваются лишь ободранными конечностями и легкими ушибами. Заострять внимание на этой скорости нет смысла. Защитят: шлем, наколенники и налокотники.

Падения на скорости до 100 км/ч. При таком падении, если человек не встречает на своем пути

неподвижного жесткого препятствия, основными повреждениями будут повреждения шкуры об асфальт и удар головой о него же при приземлении. К защите стоило бы добавить перчатки, черепаху, или хорошую куртку из толстой кожи. При хреновом раскладе (неудачной позе при приземлении) можно добавить к обычным приземлениям закрытие переломы конечностей, ребер и ушибы позвоночника.

При очень хреновом раскладе (если в полете вам встретится неподвижное препятствие), чревато это переломами открытыми, смещениями позвоночника, а при ударе башкой—смерть от кровоизлияния. Какой бы распрекрасный шлем вы не носили, учтите, что защищает он больше от истирания, чем от прямого удара. При прямом ударе о неподвижное препятствие, при хорошем шлеме, ваша внешне целенькая голова будет иметь внутренние повреждения, часто несовместимые с жизнью. Проще говоря, если пилот катится или скользит по асфальту, колотясь черепом об асфальт, то ему повезло. Если он летит и на пути ему встречается дерево, о которое он тормозит головой, это—труп.

На скоростях до 180км/ч повреждения пилота те же, что и описанные выше, но при этом если байкер встречается с неподвижным препятствием, то шансов выжить почти нет из-за повреждений внутренних органов. Наиболее часто встречаются «радости» в виде оборванных почек, селезенки, печени. Самое плохое, что внешне это почти неопределимо неспециалисту, а пока доедет скорая помощь, внутреннее кровоизлияние почти не оставит шансов на жизнь. Известны случаи, когда пилот после аварии находился в сознании, был спокоен и адекватен, но по приезду в больницу умирал именно от внутренних повреждений и внутренней кровопотери.

Экип—тот же. Неплохо было бы иметь полный кожаный комбинезон со встроенными защитами плеч, локтей, коленей, позвоночника (если защиты позвоночника нет, то надевать отдельный элемент такой защиты). Актуальны высокие мотоботы, которые защитят лодыжки и ступню. Перчатки с кевларом или металлом.

Скорость свыше 180км/ч. Если ты упал на скорости выше 180 и случилось это не на специальной площадке, имеющей полосы отчуждения, предназначенные для того, чтобы пилот не встретился с неподвижным, жестким препятствием, помолись, купи водки или чего-нить похлеще и отпразднуй день рождения.

Такое падение плохо тем, что пилот очень, очень долго не может остановиться, а за те 50-100 метров, которые он летит или катится, может много чего попасться на пути. Бордюры, деревья, автомобили, дома….. Прямое «торможение» о неподвижное препятствие превратит тело в тряпичную куклу. Врядли можно будет найти пару целых костей.

Экип? Да какой тут нахрен экип? Хоть танк на себя натяни! Нужен хотя бы для эстетики, чтобы, при видя вас, пешеходов не выварачивало на изнанку.


Теперь о том, чего нужно бояться.



Современные классические и спортивные мотоциклы имеют огромную мощность и, соответственно, возможную скорость. Многие мотоциклы объемом в 400сс могут потягаться с хорошими автомобилями, 750-ки- с самыми хорошими, а с «литрами» не смогут ехать рядом почти никакие автомобили. Разница в скорости движения мотоцикла и автомобиля доходит в среднем до 100км/ч и более. Что это значит? А значит это, что пилот едет по дороге, заваленной «стоящими» препятствиями, разбросанными по дороге зачастую весьма неупорядоченно. Кроме того эти препятствия время от времени перемещаются не вдоль, а поперек дороги при перестроении. Самое главное, что должен запомнить байкер, который быстро едет, это то, что его НЕ ВИДЯТ. Едущий в попутном направлении автомобилист может увидеть вас на расстоянии 100 метров сзади и не придаст этому никакого значения, потому, что ему для преодоления этого расстояния надо не менее 10-20 секунд, а мотоциклисту—2-4! Но ведь автомобилист об этом НЕ ЗНАЕТ! Поэтому он может со спокойной совестью начать маневр перестроения на вашу полосу… И вот вы уже у него в салоне, «зашли» через заднее стекло.

То же самое касается ситуации, когда вы летите по трассе, а с примыкающей справа или слева дороги автомобилист выезжает на ту же трассу. Сколько нужно времени водителю для оценки обстановки около перекрестка? 3-8 секунд в зависимости от опыта. Скорость мотоциклиста можно более-менее адекватно оценить лишь секунд за 5 непрерывного наблюдения за ним. По умолчанию, движущемуся мотоциклу водитель автомобиля присваивает скорость автомобиля и сразу делает фатальную ошибку. Возьми каркулятор и посчитай: ты едешь 180. Это 3 км в минуту. 50 метров в секунду. Допустим ты за 200 метров до перекрестка. Это—много. Очень много с точки зрения автомобилиста. Он преспокойно, не напрягаясь, выезжает и в нормальном режиме набирает скорость. За те 4 секунды, которые нужны тебе чтобы проглотить 200м, этот чудик разгонится километров так до 30-40 и отъедет от перекрестка всего на 30 метров! Вот и подумай, хватит ли у тебя времени, чтобы вкурить ситуацию и начать (а еще и закончить!) экстренное торможение.

Что делаю в таких ситуациях я? Я тупо сбрасываю скорость до среднестатистической принятой в том районе скорости движения. Автоматически. Бездумно. Это уже инстинкт. Меня сшибали уже такие «участники движения». Да хрен с ним: мне разогнаться до 180 заново-5-8секунд, зато цел и жив.

Еще один пункт правил с которым я столкнулся, это обгон в конце подъема. Казалось бы почему бы и нет? Че не обогнать этого крокодила, который ,блин, и сам не едет и другим не дает? Как-то раз я так и сделал. Обгоняю рейсовый автобус на маломощном мотоцикле. Разница в скорости всего километров 20, а автобус—длинный. До перегиба дороги метров 80. Доезжаю до середины автобуса, а мне навстречу вырастает морда «Татры». Дорога 6м шириной. Тормозить –бесполезно, автобус еле ползет и обойти меня не успеет за то время, когда Татра до меня доберется… Успел я обойти это гребаный автобус. От грузовика ушел метра за 2-3 до прямого лобового столкновения. Очень долго потом стоял на обочине. Курил, колотился… Больше не обгоняю в таких ситуациях.

Стоит ли рассматривать движение в закрытом повороте? От описанного ранее ситуация отличается в худшую сторону тем, что мотоцикл идет с наклоном, угол которого зависит от скорости и радиуса поворота. Это значит, что тормозами вы почти не сможете пользоваться, потому как байк просто сорвет с дороги. Тормозной путь увеличится раза в 3-4 как минимум (если ты профессиональный гонщик). Добавлю, что при движении по внутреннему радиусу и резком торможении пилот скорее всего вылетит на встречку и размажется по бамперу навстречу едущего, а при движении по радиусу внешнему и таком же торможении—срыв с полосы, обочина ( или бордюр) ну и далее как повезет (деревья, дома, машины….) Короче, к повороту надо подходить со скоростью, достаточной для того, чтобы иметь время тормозить в экстренном режиме. Ну и соответственно дистанция до впереди идущего должна быть рассчитана по такому же критерию. Вообще, тормозить в повороте—очень плохо. Поворот рекомендуется проходить на стабильной, либо нарастающей скорости, то есть тормозить до нужного значения надо ДО поворота, а не ВО ВРЕМЯ его. Почему? Да именно потому, что при наклоненном положении мотоцикла и силах инерции, направленных на выброс байка с дороги, тормозить почти не удается. Байк в таком режиме идет на пределе своих возможностей сцепления с дорогой. Вообще в принципе нужно тормозить до любого препятствия, на чем я остановлюсь позже.

Повороты.

Существует 3 способа прохождения поворотов.

1,пилот находится в положении, соответствующем углу наклона мотоцикла.

2, с отклонением от положения наклона мотоцикла на внешний радиус поворота.

3,с отклонением на внутренний радиус.

1й способ—основной. Им пользуются все без исключения, на любых мотоциклах в разных ситуациях.

2й применяется в основном водителями тихоходных байков (чопперы и классики) и водителями легких мотоциклов. Хотя и при недостатке скорости для поворота 3-го типа вполне можно пользоваться этим способом и на мотоциклах других классов. Смысл техники заключается в том, что при недостаточно высокой скорости для выполнения 3-го типа поворота, мотоцикл кладется на бок, а пилот, уравновешивая центр тяжести, смещается в сторону, противоположную направлению поворота. Что это дает? Это дает возможность пройти поворот на скорости, превышающей обычную(для такого типа поворота), с наклоном байка более глубоким чем при обычном повороте. Кроме того это способ применяется для объезда препятствий, неожиданно появляющихся из-под идущей впереди машины и вообще незамеченных во время по каким-либо причинам. Этот способ позволяет очень быстро изменить направление движения байка в отличии от 1-го способа при котором, согласно законам физики, на то, чтобы уложить и байк и пилота в нужное положение, потребуется гораздо более длительный промежуток времени из-за моментов инерции. Грубо говоря при объезде препятствий пилот находится практически в вертикальном положении, а байк—под наклоном, достаточным для выполнения маневра объезда или поворота.

3й способ юзают при больших скоростях и используют в основном водители спортов и быстрых классиков. Заключается в том, что пилот, при входе в поворот, смещается во внутренний радиус поворота, сползая с седла и зависая сбоку мотоцикла. Зачем? Делается это для того, чтобы занизить центр тяжести мотоцикла, тем самым уменьшая инерцию, стремящуюся выкинуть и мотоцикл и пилота на внешнюю сторону поворота. Угол наклона байка контролируется отодвинутым в сторону коленом (разумеется защищенным слайдером или на худой конец просто наколенником. Кроме того способ этот применим тогда, когда массы тела пилота недостаточно, чтобы уложить аппарат на нужный угол обычным способом (например при езде на ZZR1100 водителем в 70 кг веса.). Отмечу, что с точки зрения безопасности прохождения поворотов этот способ достаточно хорош из-за того, что при срыве колес и падении аппарата, мотоцикл находится немного сбоку от пилота и уходит на внешний радиус поворота несколько раньше последнего, не придавливая его всем своим весом и не стирая его конечности об асфальт.

Способ бесполезен и бессмысленен на малых скоростях.



Торможение.

Основным тормозом на японских мотоциклах является передний. Задний используется лишь для подтормаживания или резкого изменения направления движения байка. Почему? Потому, что тормозные усилия заднего колеса находятся сзади основной массы мотоцикла, которую необходимо остановить. То есть даже если вы заблокируете заднее колесо, то масса потащит и вас и железо почти с той же скоростью, что и до торможения ибо сцепления с дорогой заднего колеса недостаточно для эффективного торможения. Чтобы продемонстрировать и понять суть процесса, можно взять любую детскую машинку,( достаточно тяжелую, чтобы эффект был нагляднее), заблокировать или просто значительно затормозить одну из осей её и попробовать толкнуть, так, чтобы она прокатилась метр-2 по инерции. Так вот, если заторможенная ось будет сзади, то игрушка при том же усилии толчка, пройдет большее расстояние, чем если ось эта будет впереди. Вот так и происходит на мотоцикле. Поэтому в первую очередь нужно учиться правильно пользоваться передним тормозом. Это ваша безопасность и , в конечном итоге, жизнь.

Обращаю внимание на то, что тормозить всегда нужно перед препятствием или поворотом. Торможение в повороте чревато потерей сцепления с дорогой и вылетом с трассы.

Торможение на препятствии может привести к поломках в ходовке при «пробое» амортизаторов. Тормозите до самого препятствия, а за полметра-метр отпустите тормоз. Метр вам ничего не даст, а шансов угробить что-либо на любимом байке куда меньше.

Учиться нужно исключительно на прямых участках дороги. Процесс это небыстрый, ибо ощущения от срыва переднего колеса приходят лишь с опытом. Кроме того потребно так настроить ручку переднего тормоза, чтобы при полностью нажатом положении ручки колесо не блокировалось на хорошем, сухом асфальте. В дальнейшем , по мере накопления чувствительности к процессу, можно изменять эту настройку , увеличивая тормозное усилия при максимальном нажатии. Делается это потому, что на большой скорости, чтобы заблокировать переднее колесо, нужно большее усилие, а останавливаться-то надо! А руки уже сами будут помнить то усилие, которое необходимо для торможения на уже отработанной скорости. Не стоит забывать о том, что на мокрой, пыльной, грязной, покрытой камешками, снегом дороге, на холодной дороге (например зимой или ранним утром) сцепление с колесом гораздо хуже, чем в нормальных условиях и блокирование колеса происходит куда раньше при том же тормозном усилии.

Торможении задним колесом следует отрабатывать по другому. Подтормаживание особых проблем не доставит любому пилоту, значит остается управление байком с заблокированным задним колесом.

Для начала следует на прямом участке дороги, на небольшой (30-40км/ч) скорости, кратковременно блокировать заднее колесо(разумеется при этом выжав сцепление). Далее, промежуток времени блокировки колеса потребно увеличивать вплоть до полной остановки байка.

После того, как вы почувствуете какие усилия нужно прилагать к педали тормоза, можно начать отрабатывание торможения с изменением направления движения. Для этого при блокированном тормозе нужно слегка наклонить мотоцикл в нужную вам сторону и мотоцикл, скользя заблокированным колесом, будет менять направления движения. Руль обычно выворачивается в сторону, противоположную заносу, но это у вас скорее всего получится автоматически, на инстинктах. Чем глубже наклон, тем резче изменение направления. При глубоком наклоне вполне можно развернуться на 180 градусов. И еще, если скорость будет велика, а наклон недостаточен, то пилота выстрелит из седла как пробку от шампанского, так что следует начинать с небольшого изменения направления и, по мере привыкания, увеличивать как скорость, так и наклон. Отмечу, что такое обучение лучше проводить не на чистом асфальте, а на мокром, либо на плотном грунтовом покрытии, просто из соображений экономии резины))))).

Весьма полезным навыком при езде по россейским дорогам можно считать «выдергивание» мотоцикла. Это нужно, когда вы видите перед собой яму или небольшое препятствие, а времени на объезд его—нет. Чтобы пройти такое место с минимальными потерями, потребно перед самым препятствием резко сбросить газ, чтобы мотоцикл осел передней вилкой, и сразу же снова газануть в момент ее возврата в нормальное положение.. Это дает разгрузку переднего колеса, которое безболезненно пройдет либо над препятствием, либо зацепит лишь его верхнюю часть. Это зависит лишь от мощности вашего аппарата. Если аппарат мощный, то при правильных действиях, он может просто перепрыгнуть через то, на что вы очень не хотите наезжать.

Сцепление.

При работе со сцеплением важно запомнить одно правило: сцепление должно быть либо выжато, либо отпущено. Промежуточное состояние допустимо на время не более 3 секунд. Если режим пробуксовки сцепления вы будете допускать на более длительное время, то очень быстро этот механических узел мотоцикла у вас «сгорит», то есть сотрется.

На большинстве японских байков сцепление в масляной ванне, поэтому при замене масла следует воздержаться от добавления в двигатель антифрикционных присадок типа ER или Аспект модификатор. Если вы нальёте такого вещества в свой двиг, то, вполне возможно, получите результат, при котором сцепление просто перестанет работать.

Разворот на месте.

Вещь не скажу, что необходимая, но достаточно эффектная. А кому не охота иногда вые….ся перед зрителями?) Сразу скажу, что это возможно лишь на мотоциклах, масса которых превышает массу пилота не более чем в 3 раза. При большем соотношении масс, пилот скорее всего, уронит аппарат.
Физика процесса: стоя, допустим, правой ногой на земле, второе копыто—на положенном месте—подножке, наклонить аппарат в сторону разворота, руль направлен в сторону разворота, выжать сцепление, добавить газу и резко сбросить сцепление, тем не менее не убирая пальцев с ручки сцепления для того, чтобы в нужный момент прервать процесс. Наклон байка должен быть как можно более глубоким, иначе аппарат просто поедет, и потащит тебя за собой. Наклон потребен для того, чтобы уменьшить пятно контакта колеса с дорогой.
Пробовать лучше на песке ( но неглубоком, просто на дороге, покрытой песком), а потом, по мере понимания сути процесса и выработки навыка, переходить постепенно на более жесткие покрытия.
ÎnchideЗакрыть

#6215 ReDBuII, "...  intra in complectul care il ashtept , scurta cu tot cu protectie , spate umeri , coate , si armura pentru vara ( cum i ispunem noi 4erepashka ) ..." - miar trebui si mia asa komplect, de unde se poate de procurat la un pret mai rezonabil?)


Mesaj util ?   Da   1 puncte
#6218 by aik (User) (0 mesaje) at 2013-03-18 22:05:59 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
Падения на скорости до 100 км/ч. При таком падении, если человек не встречает на своем пути

неподвижного жесткого препятствия, основными повреждениями будут повреждения шкуры об асфальт и удар головой о него же при приземлении. К защите стоило бы добавить перчатки, черепаху, или хорошую куртку из толстой кожи. При хреновом раскладе (неудачной позе при приземлении) можно добавить к обычным приземлениям закрытие переломы конечностей, ребер и ушибы позвоночника.

При очень хреновом раскладе (если в полете вам встретится неподвижное препятствие), чревато это переломами открытыми, смещениями позвоночника, а при ударе башкой—смерть от кровоизлияния. Какой бы распрекрасный шлем вы не носили, учтите, что защищает он больше от истирания, чем от прямого удара. При прямом ударе о неподвижное препятствие, при хорошем шлеме, ваша внешне целенькая голова будет иметь внутренние повреждения, часто несовместимые с жизнью. Проще говоря, если пилот катится или скользит по асфальту, колотясь черепом об асфальт, то ему повезло. Если он летит и на пути ему встречается дерево, о которое он тормозит головой, это—труп:pokerface:

Editat de către aik la 2013-03-18 22:11:18




Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6219 by likusca Drivers Club (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 22:06:34 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6215 ReDBuII, incearca un reset sa ii aci poate proshivka ii concenaya!!

PS tu cind esti la rabota liber putem sa ne vedem sa vad si ii cu el ca eu des is prin oras!

Cu offlineul mai vadem poate asteptam caldutu ca data trecuta am inghetat afara jumate de ora in parc :D

#6218 aik, mai ai de fugarit dealurile comentator levii taci odata ca ma inervezi doar!


#6217 serygan1988, Ukrain


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6220 by JORRJ (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 22:07:54 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
tăt normal ))))))


#6219 likusca, "... i ai de fugarit dealurile comentator levii taci odata ca ma inervezi doar!  ..." -  ia șii cumințăl :)


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6221 by ReDBuII Drivers Club (Warning Biker) (0 mesaje) at 2013-03-18 22:52:22 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6217 serygan1988, "... miar trebui si mia asa komplect, de unde se poate de procurat la un pret mai rezonabil?) ..." - depinde ce socoti pret rezonabil :D

#6216 Krakadil, "... cei asta podkaat? poate eu am dar nustiu denumirea e alt fel :) ..." - bai x3 cum in romina se numeste , domkrat pentru moto , cu care se ridica moto , sa schimbi rotile , sa schimbi uleiu , de asta si pe spune podkat ( se baga sub moto , pod-moto ) :D

#6219 likusca, "... incearca un reset sa ii aci poate proshivka ii concenaya!! ..." - nu nu , asta din nastroishi prosta trebu de skos o galo4ka , da nushti ude unde :D

#6219 likusca, "... Cu offlineul mai vadem poate asteptam caldutu ca data trecuta am inghetat afara jumate de ora in parc :D ..." - ei care park , mergem frumos undeva , fara motoare , bem o bere , incepem sezonu :D


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6222 by serygan1988 (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 23:01:19 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6220 ReDBuII, "... depinde ce socoti pret rezonabil ..." - pai un pret mai mik ku 30-40% fata de magazinele din moldova, caci aestea k-am umfla preturile


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6223 by ReDBuII Drivers Club (Warning Biker) (0 mesaje) at 2013-03-18 23:07:48 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6222 serygan1988, "... pai un pret mai mik ku 30-40% fata de magazinele din moldova, caci aestea k-am umfla preturile ..." - pai de asta si te intreb , depinde kit esti gata sa dai


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6224 by serygan1988 (Power User) (0 mesaje) at 2013-03-18 23:30:39 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
cam greu cu banii la moment, inka nu m-am hotarit :blush: dar de trebuit imi trebuie o caska, o skurta ku protectie coate umar spate, pt genunki наколенники si manushi si deja pe la vara o carapace ,,,care ar fi cel mai mik pret+ cit de cit sa fie de o calitate admisibila(buna)?!:huh:

PS nu optez pt ceva extra , miar fi deajuns si ceva mai simplu dar bun


Mesaj util ?   Da   0 puncte
#6225 by brigada4 (User) (0 mesaje) at 2013-03-18 23:38:11 (608 săptămâni în urmă) - [Link]Top
#6219 likusca, Tu ai avut Ninja si acum TMax, dupa parerea ta, carei mai bun, adika mai placut, confortabil, adrenalina,


Mesaj util ?   Da   0 puncte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 ... 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491
<< Precedenta      Următoarea >>

Forum Index > Chat > Biker's Club on TorrentsMD


Navigare rapidă:


Comunitatea digitală din Moldova. Să adunăm și să organizăm conținutul autohton de pe întreg internet pe un singur site web.